Babka z białek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    200 ml
  • cukier

    150 gram
  • masło

    120 gram
  • mleko

    150 ml
  • mąka tortowa

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • skórka z cytryny

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimne białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie dosypywać porcjami cukier. Masło stopić i przestudzić , następnie na zmianę z mlekiem i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ubitych białek i cały czas ucierać na najmniejszych obrotach miksera. Otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy dodać na koniec do ciasta i wymieszać.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przelać do niej ¾ całego ciasta, a do reszty ciasta w misce dodać kawę, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Piec w temp. 170 st z termoobiegiem około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać spora ilością cukru pudru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 26.06.2017 18:51
Piękna i na pewno pyszna babeczka ;)
Małgorzata92 26.06.2017 11:36
Pomysłowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat