Babka waniliowo rodzynkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru

    200 g
  • margaryny kasia

    200 g
  • jajek

    5
  • mąki pszennej

    250 g
  • proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczka
  • rodzynek

    3/4 szk
  • soli

    1 szczypta
  • Polewa:

  • cukru pudru

    1 szk
  • margaryny kasia

    1/3 kostka
  • mleko

    2 łyżka
  • kakao

    2 łyżka
  • DODATKOWO:

  • kandyzowana skórka pomarańczow

  • motylki cukrowe

  • wanilia

    1 op
  • cukier puder

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka waniliowo rodzynkowa foto
Margarynę stopić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka wlać do miski, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na puszystą masę.
Krok 2 - Babka waniliowo rodzynkowa foto
Gdy będą dobrze ubite wlać schłodzoną margarynę i dalej miksować.
Następnie dodawać po łyżce mieszanki mącznej i na wolnych obrotach wyrobić ciasto.
W drugim naczyniu ubić pianę z białek z solą i dodać ją do ciasta.
delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Babka waniliowo rodzynkowa foto
Masę przełożyć do foremki babkowej z kominkiem lub bez posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić.
Krok 4 - Babka waniliowo rodzynkowa foto
Składniki na polewę umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewając rozpuścić je.
Gotową polewą polać babkę a na koniec posypać ja skórką pomarańczową i motylkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 07.10.2016 17:16
Pyszna babeczka
rjustysia 02.07.2013 22:59
Pięknie wygląda!
Konczi 03.08.2012 13:02
Kolejny udany wypiek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat