Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukru
200 g -
margaryny kasia
200 g -
jajek
5 -
mąki pszennej
250 g -
proszku do pieczenia
1,5 łyżeczka -
rodzynek
3/4 szk -
soli
1 szczypta -
Polewa:
-
cukru pudru
1 szk -
margaryny kasia
1/3 kostka -
mleko
2 łyżka -
kakao
2 łyżka -
DODATKOWO:
-
kandyzowana skórka pomarańczow
-
motylki cukrowe
-
wanilia
1 op -
cukier puder
1 op
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka wlać do miski, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na puszystą masę.

Następnie dodawać po łyżce mieszanki mącznej i na wolnych obrotach wyrobić ciasto.
W drugim naczyniu ubić pianę z białek z solą i dodać ją do ciasta.
delikatnie wymieszać.

Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić.

Gotową polewą polać babkę a na koniec posypać ja skórką pomarańczową i motylkami.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się