Przepis i sposób przygotowania na: BABKA WANILIOWA
Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku , a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy.
Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie.
Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i studzimy babkę ok. 15 minut.
Wyciągamy , oblewamy lukrem i obsypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy!
Smacznego!