Babka waniliowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    350 gram
  • masło

    250 gram
  • cukier puder

    200 gram
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    7 łyżek
  • ekstrakt z wanilii

    2 łyzki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielam od żółtek i ubijam dodając szczyptę soli na sztywną pianę. Masło miksuję z cukrem pudrem na puszysty krem, dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Następnie dodaję mleko, ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.

Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem. Wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 40 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 12.12.2012 22:01
pyszna babeczka
sara1 02.11.2012 08:44
wygląda pysznie
Miki 05.02.2012 13:37
super
byMJ 03.10.2011 12:49
smaczne
ben-ka 07.09.2011 08:50
Śliczna babeczka:)
Seba 26.07.2011 10:15
smaczna do kawki
anemon 21.07.2011 18:01
Dziękuję wszystkim, a szczególnie Tobie Agiatis za miłe słowa.
Agiatis 21.07.2011 15:59
Pięknie wygląda Twoja babka, zawsze wypieki spod Twojej ręki są doskonałe i co przepis utwierdzasz mnie w tym przekonaniu:)
Ewelina38 31.05.2011 22:14
piękna i bardzo smakowicie wyglądająca
Mati13 25.04.2011 07:38
piekna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat