Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
40 dag -
cukier
25 dag -
masło roślinne
20 dag -
mleko
200 ml -
jajko
5 sztuk -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
aromat cytrynowy
1/2 łyżeczki -
cukier waniiowy
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Babka ucierana
Miękkie masło utrzeć z jajkami na puszystą masę, dodać cukier, masło roślinne, mleko( najlepiej 3,2%), mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, olejek i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej pergaminem formy i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Babkę można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Komentarze (4)