Przepis i sposób przygotowania na: Babka sojowa
Kroki postępowania
Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy marchew i seler. Całość podlewamy bulionem i dusimy by warzywa stały się półmiękkie.
Gotową masę przekładamy do formy. Wierzch posypujemy bułką tartą. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C.
Upieczoną studzimy.
Przestudzoną dekorujemy majonezową polewą.
POLEWA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Do garnka przekładamy majonez i podgrzewamy. Do podgrzanego wlewamy żelatynę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z ognia. Gdy polewa zaczyna tężeć wylewamy ją na babkę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zastygnięcia majonezu.
Zamiast miksować soję można zmielić ją w maszynce do mięsa.