Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka "śmietankowa"

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smietana 18% 1 szkl
jajko 3 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 3 plaskie lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka "śmietankowa"

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa kilkakrotnie powiększy swoją objętość i stanie się sztywna i niemalże biała. Nie przerywając ubijania dodajemy śmietanę, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeśli włożony w ciasto patyczek jest suchy możemy je wyciągnąć.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.11.2014 15:36
fajna babeczka :-)
Katarzyna59 10.11.2014 17:14
super, extra
Kasiaaaaa 10.11.2014 15:11
szybko i latwo sie robi :-)
Kluska_87 10.11.2014 15:06
takiej jeszcze nie jadłam ale ładnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak