BABKA ŚLĄSKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    5 dag.
  • mąka wrocławska

    20 dag.
  • cukier puder

    15 dag.
  • margaryna

    10 dag.
  • olejek waniliowy

    1 sztuka
  • jajko

    6 sztuk
  • sól

    - szczypta
  • tłuszcz do formy

    - -
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodawać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy masłowej i delikatnie wymieszać, w między czasie dodając mąkę wrocławską, mąkę ziemniaczaną, sól, olejek.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. godzinę czasu. SMACZNEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat