Babka pomarańczowa z rumem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • margaryna

    1 szt
  • mąka tortowa

    3 szkl
  • sok z pomarańczy

    100 ml
  • rum

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę ,gdy stanie się jasna dodajemy po jednym żółtku ,nadal ucierając ,następnie wlewamy sok z pomarańczy i rum .
Mąkę mieszamy z proszkiem ,przesiewamy do masy ,ciasto będzie gęste ,ciężko sie je miesza ,ale teraz przychodzi czas na ubita pianę z białek ,lekko ją łączymy z całością .
Ciasto wykładamy do foremki ja miałam małą o średnicy 23cm i wysokości 20 cm
pieczemy do suchego patyczka w tem 180st ok 45min

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 16.08.2015 23:59
smakowita babeczka
Paolcia 19.04.2014 13:12
Wesołych Świąt :)
Noruas 19.04.2014 12:45
super smaki ;)
everay 19.04.2014 12:24
pięknie wygląda
gosia56 19.04.2014 12:09
Super babeczka;)
nogawkuchni 19.04.2014 12:04
Wygląda cudnie,a smakuje z pewnością jeszcze lepiej,pyszne zestawienie smaków.
Anna133 19.04.2014 11:53
nie da sie edytować w pośpiechu zapomniałam napisać iż polewamy lukrem :)
norweska20 19.04.2014 11:41
babka jak malowana..pycha
Anna133 19.04.2014 11:31
Prosta ,pyszna ,aromatyczna inaczej niż wanilią ;) polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat