Babka piernikowa z orzechami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej wilgotna. Przepis jest prosty, więc się uda.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • masło lub margaryna

    20 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1 sztuka
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • masło lub margaryna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznej babki piernikowej z orzechami:

Krok 1 - Babka piernikowa z orzechami foto
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Babka piernikowa z orzechami foto
Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto.
Krok 3 - Babka piernikowa z orzechami foto
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną pozostawiam jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyjmuję, lekko studzę i ciepłą, ale nie gorącą wyjmuję z formy.
Krok 4 - Babka piernikowa z orzechami foto
Gdy przestygnie babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę można pokroić na około 12 sporych kawałków. Szklanka cukru niepełna. Mąka ziemniaczane kopiaste łyżki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 22:39
Pozdrowionka;)
Babeczka35 31.01.2019 17:50
Również pozdrawiam :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:14
Izuniu czy jesteś pewna ze zapraszasz bo już się zbieram.Miłego dnia.;)
Babeczka35 29.01.2019 19:01
Zapraszam :)
bietka 28.12.2018 15:46
Wygląda smakowicie :)
Babeczka35 02.01.2019 06:29
Dziękuję bardzo i zapewniam, że była pyszna :)
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 10:04
Na taka babkę piernikową to ja się skuszę ,mimo przejedzenia;)
Babeczka35 02.01.2019 06:30
W takim razie zapraszam na kawałek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat