Przepis i sposób przygotowania na: Babka piernikowa
Cukier, mleko, miód, masło i kawę umieścić w rondlu. Zagotować, mieszając, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać orzechy ( włoskie lub laskowe ), przesianą mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać do połączenia. Dodawać po jednym żółtku, krótko mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Masę wlać do formy na babkę o wymiarach 22-23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec około 50 - 60 minut ( piekłam 50 min ) w temperaturze 170°C, do tzw. suchego patyczka.
Polewa: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Gotową polewą polać wystudzone ciasto.
Smacznego :)