Babka piaskowa

Babka piaskowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • masło roślinne

    1 kostka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka piaskowa

Masło roślinne utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną (przesianą z proszkiem do pieczenia). Dodawać po trochu mleka. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowaną tłuszczem i wysianą tarta bułką. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 40-45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

owocówka 17.12.2011 09:53
super
KasiaK90 16.04.2011 08:41
uwielbiam
pigila
pigila 05.03.2011 15:28
super babka
Krzysztof42 09.12.2010 14:50
lubię babki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat