Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 5
cukier puder 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1,75 szklanka
masło lub margaryna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jaj z cukrem. Dodać cukier wanilinowy. Wymieszać.

Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną.

Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia.

Piec w temperaturze 165 stopni około 50 minut. Wyjąc z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub inną ulubioną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.12.2013 09:18
lubię taką do herbatki
Róża1 26.11.2013 16:09
ale pięknie Ci wyszła:-) zapewne bardzo pyszna:-)
Janina 24.11.2013 17:08
Smaczna i urocza ta babka;)
gosia1988 24.11.2013 13:15
super wygląda i pewnie super smakuje
Dorota59 24.11.2013 12:47
śliczna wyszła ta babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak