Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt.
mąka 3 szkl.
margaryna Zwykła 1 kostka
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 1 opak.
proszek do pieczenia 1 łyżka
mleko 1. szkl.
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z margaryną i cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Babka piaskowa foto
2
Do jednolitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ucieramy w dalszym ciągu.
Krok 2 - Babka piaskowa foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu i delikatnie wlewamy do ciasta. Mieszamy.
Krok 3 - Babka piaskowa foto
4
Blaszkę keksówkę wykładamy pergaminem i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez ok. 45 min (aż ciasto będzie złote).
Krok 4 - Babka piaskowa foto
5
Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Babka piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 06.11.2012 22:49
fajna babeczka
Ola1984 06.11.2012 22:43
Smacznie się prezentuje :)
Habibi 06.11.2012 20:27
Babka, ale nie piaskowa. Piaskowa ma spory dodatek skrobi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak