Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowo-kawowa
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier kryształ, masło, jaja, zmielone orzechy, aromat i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Formę z kominkiem (średnica 18 lub 20 cm) natłuścić margaryną, przełożyć do niej gładkie ciasto, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C. piekarnika i piec około 60 - 70 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawić w formie aby trochę przestygło na ok. 10 - 15 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i nasączmy równomiernie przygotowanym z kawy i wody , zimnym naparem kawowym, a gdy jest już dobrze ostudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.