BABKA ORZECHOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    250 g.
  • cukier

    175 g.
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    4
  • mąka

    200 g.
  • aromat rumowy

  • polewa czekoladowa

  • gorzka czekolada

    100 g.
  • orzechy laskowe

    100 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, mąkę, połączyć z ok. 7 kroplami aromatu rumowego. Do ciasta dodać posiekaną gorzką czekoladę oraz wcześniej uprażone na patelni i ostudzone orzechy. Ciasto piec w formie do babki ok. 60 min. Po wyjęciu babkę ponakłuwać i nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej. Wierch polać polewą czekoladową. Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 28.01.2011 16:15
jak orzechowa to pyszna
Margo1 16.11.2010 07:27
musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat