Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka "nadziana" budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 2 szt
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka tortowa 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki
mleko 1 szkl
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka "nadziana" budyniem

Budyń śmietankowy bez cukru 1 opakowanie budyniu ugotować wg przepisu na opakowaniu ale tylko z 1 szkl mleka.Budyń musi być bardzo gęsty
Żółtka odzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę, następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszać z masą jajecznną. Na koniec dodać zimną stopioną margarynę. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką.Na ciasto wyłożyć łyżeczką gęsty budyń małymi porcjami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC.
Piec ok 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 12.03.2014 08:01
z pewnością jest smaczna, z budyniem nie będzie "sucha" :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak