Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowo-kokosowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 10 dkg
wiórki kokosowe 10 dkg
mak 15 dkg
margaryna 20 dkg
cukier 15 dkg
sól szczypta
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

polewa czekoladowa 1 szt
orzeszki ziemne
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowo-kokosowa

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem wiórkami kokosowymi
Krok 1 - Babka makowo-kokosowa foto
2


Jajka ubić z cukrem na puszysto dodając szczyptę soli.
Krok 2 - Babka makowo-kokosowa foto
3
Do ubitych jaj dodać mąkę z dodatkami, margarynę, wymieszać.
Krok 3 - Babka makowo-kokosowa foto
4



Przygotować formę z kominkiem do babek, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotową masę wlać do formy. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piec około 40 min. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować orzeszkami ziemnymi.
Krok 4 - Babka makowo-kokosowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 08.12.2016 01:14
Smakowitości :)
Urszula Świeca 05.12.2016 11:35
Mak sypki. czyli cały bez moczenia i mielenia. ))
Urszula Świeca 05.12.2016 11:33
Właśnie przed chwilą dodałam. Po prostu gdzieś Mi umknęły. Bardzo przepraszam.))
gosia56 05.12.2016 09:35
Jeszcze mam pytanie ile tych jajek a mak cały czy mielony? bo bardzo podoba mi się ta babka.
gosia56 05.12.2016 09:33
na pewno smaczna babka;)
w mojej kuchni 04.12.2016 19:45
zabieram przepis
Mniam 04.12.2016 17:37
Takiej babki jeszcze nie jadłam, z chęcią bym spróbowała.
Edith85 04.12.2016 17:36
Niezła babka :-p
mirosława4 04.12.2016 17:30
apetyczna !
KORAL 04.12.2016 16:33
Pyszna taka babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak