Babka majonezowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    szkl
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • majonez

    190 g
  • olej

    100 ml

Polewa

  • masło

    1/4 kostki
  • cukier

    6 łyżek
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • perełki cukrowe

    do dekoracji
  • wiórki kokosowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka majonezowa foto
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę
Krok 2 - Babka majonezowa foto
żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel . Cały czas ucierając dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz olej i majonez. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki do babki i pieczemy 40 minut w temperaturze 180C.
Krok 3 - Babka majonezowa foto
Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy ostudzoną babkę, posypujemy wiórkami i dekorujemy cukrowymi perełkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat