Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 szt
cukier szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżki
majonez 190 g
olej 100 ml

Polewa

masło 1/4 kostki
cukier 6 łyżek
kakao 3 łyżki
mleko 2 łyżki
perełki cukrowe do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę
Krok 1 - Babka majonezowa foto
2
żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel . Cały czas ucierając dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz olej i majonez. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki do babki i pieczemy 40 minut w temperaturze 180C.
Krok 2 - Babka majonezowa foto
3
Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy ostudzoną babkę, posypujemy wiórkami i dekorujemy cukrowymi perełkami.
Krok 3 - Babka majonezowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak