Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kawowo-korzenna

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szkl.
mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 szkl.
cukier trzcinowy 3/4 szkl.
miód gryczany 3-4 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat pełna łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
zaparzona mocna kawa 1/2 szkl.
kefir 1,5 szkl.
jajko 1 duże
olej z pestek winogron 1/2 szkl.
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone do smaku

Porada

Gotowe ciasto można polać stopioną gorzką czekoladą albo posypać cynamonowym cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowo-korzenna

Kroki postępowania

1
Suche składniki połączyć we wspólnym naczyniu i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Babka kawowo-korzenna foto
2
Osobno zmiksować jajko z dodatkiem kefiru i oleju z pestek winogron.
Krok 2 - Babka kawowo-korzenna foto
3
Do płynnej mieszanki wsypać suche składniki.
Krok 3 - Babka kawowo-korzenna foto
4
Zmiksować do połączenia dolewając ostudzony napar espresso.
Krok 4 - Babka kawowo-korzenna foto
5
Ciasto przełożyć do dużej keksówki albo dwóch mniejszych.
Krok 5 - Babka kawowo-korzenna foto
6
Upiec w temp. 200*C przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
Krok 6 - Babka kawowo-korzenna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 24.11.2015 10:51
lubie ciemne ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak