Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka jogurtowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dkg
cukier 10 dkg
jajko 2 szt
masło 10 dkg
jogurt naturalny 100 ml
mleko 3 łyzki
cukier puder
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka jogurtowa

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski dodać cukier i wymieszać . Do sypkich składników dodać jajka , miękkie masło , jogurt oraz 3 łyżki mleka i całość miksować mikserem na dużych obrotach przez ok. 5 minut. Gładkie ciasto wlać do formy (keksówki ) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mieszanką mąki z bułką tartą . Piec w temp. 180 stopni przez ok.50-60 minut. Po ok. 20 minutach pieczenia ciasto naciąć wzdłuż foremki ostrym nożem, by uniknąć pęknięcia podczas dalszego pieczenia. Po upieczeniu ciasto pozostawić jeszcze w foremce przez chwilę do ostygnięcia . Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 08.11.2015 11:57
muszę taką zrobić,na pewno smaczna
gusia1000 04.11.2015 19:55
Na pewno bardzo dobra.
Madzai 04.11.2015 19:49
Bardzo smaczna
Janina 04.11.2015 17:13
Super babka;)
odjechana 04.11.2015 14:54
Lubię takie babki :)
Aannkaa82 04.11.2015 14:12
Fajna babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak