Babka drożdżowe

Babka drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    6 szt
  • mleko

    150 ml
  • margaryna

    10 dag
  • drożdże

    5 dag
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka drożdżowe

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 10 dag mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać utarte żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Następnie wlać roztopioną margarynę i znowu wyrobić. Do wysmarowanej tłuszczem formy przełożyć ciasto. Foremkę napełnić do 1/3 wysokości. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec 60 min. w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

olkaaa 25.05.2013 13:27
bardzo lubię
Grazyna0211 19.12.2012 11:58
bardzo lubię babki drożdżowe
traktorek 28.06.2012 11:24
pycha
Kuchareczekjeden 01.01.2012 20:23
mniam
AgaS10 01.01.2012 19:47
mąż uwielbia z mlekiem:)
Angelika10 30.08.2011 19:35
Babka pyszna.
Izabela28 19.05.2011 12:48
fajna, klasyczna babka:)
Magdalena1110 24.04.2011 00:12
lubię
barbara11561 18.04.2011 09:39
Taką lubię:)
Ewelina38 18.04.2011 09:24
pyszna babeczka, uwielbiam takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat