Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z sokiem jabłkowym

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok jabłkowy
1 szkl.
mąka pszenna
600 g
cukier kryształ
220 g
drożdże
40 g
olej
150 g
jajko
3 duże
sól do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z sokiem jabłkowym

Sok jabłkowy lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut.
W misce połączyć jajka, sól i cukier - zmiksować na puszystą masę.
Do dużej miski wsypać mąkę, dolać zaczyn drożdżowy, olej oraz kogel-mogel.
Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem. Miskę nakryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przerobić ciasto w celu odgazowania, przełożyć do dużej formy babkowej posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą - nakryć i ponownie odstawić do podrośnięcia.
Piec ok.50 minut (do suchego patyczka) w temp. 170*C, a po ostudzeniu polać jabłkowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak