Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z sokiem jabłkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok jabłkowy 1 szkl.
mąka pszenna 600 g
cukier kryształ 220 g
drożdże 40 g
olej 150 g
jajko 3 duże
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z sokiem jabłkowym

Sok jabłkowy lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut.
W misce połączyć jajka, sól i cukier - zmiksować na puszystą masę.
Do dużej miski wsypać mąkę, dolać zaczyn drożdżowy, olej oraz kogel-mogel.
Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem. Miskę nakryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przerobić ciasto w celu odgazowania, przełożyć do dużej formy babkowej posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą - nakryć i ponownie odstawić do podrośnięcia.
Piec ok.50 minut (do suchego patyczka) w temp. 170*C, a po ostudzeniu polać jabłkowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak