Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa ucierana z kremem czekoladowym
Żółtka utrzeć na parze z połową cukru i pozostawić do przestudzenia.
W dużej makutrze utrzeć masło z pozostałą częścią cukru.
Wciąż ucierając dodać żółtka, cukier waniliowy,rum ,szczyptę soli ,
wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą mąkę.
Ucierać długo i dokładnie ,aż masa będzie gładka i lśniąca .
Utarte ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem do pieczenia /. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy na 2/3 wysokości.
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika,
po czym podnieść temperaturę do 170-180 st. i piec ok.50-60 min. Upieczona babkę wyjąć z formy i przestudzić
na kratce.
Szprycę cukierniczą z długa nasadką napełnić kremem czekoladowymi i wbijając końcówkę głęboko w ciasto
nadziewać w dowolnych odstępach. Babkę polać polewą czekoladową i ozdobić dowolną posypką.