babka czekoladowo-orzechowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser mielony tłusty

    1kg
  • czekolada gorzka

    15dag
  • orzechy włoskie

    5dag
  • rodzynki

    5dag
  • brandy

    kieliszek
  • masło

    1,5kostki
  • cukier puder

    2,5szkl.
  • kakao

    3łyżki
  • skórka pomarańczy kandyzowana

  • jaja na twardo

    8żółtek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę zetrzeć na tarce.Orzechy posiekać.Rodzynki namoczyć w brandy.Ser i żółtka zemleć.Kostkę miękkiego masła utrzeć z dwiema szklankami cukru pudru.Dodawać po łyżce sera z żółtkami,cały czas ucierając.Dwie łyżki masy serowej odłożyć,a do pozostałej masy wsypać czekoladę,orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachować do polewy).Masę serową nałożyć do wyścielonej gazą wysokiej formy z dziurką.Przykryć talerzykiem,obciążyć słoikiem z wodą.Wstawić do lodówki na 12godzin.Pozostałe masło rozpuścić.Wymieszać z odłożoną masą serową,resztą cukru pudru i kakao.Wystudzić,wymieszać z brandy.Babkę wyjąć na talerz,ozdobić polewą i skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat