Babka cytrynowa na kiślach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kisiel cytrynowy

    5 torebek
  • jajek

    5
  • masło

    25 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sok z cytryny

  • skórka otarta z cytryny

  • szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kisielami. Od żółtek oddzielamy białka. W misce ucieramy cukry z tłuszczem na puszystą masę dodając żółtka pojedynczo, cały czas ucieramy. Do masy dodajemy porcjami wymieszaną mąkę, wlewamy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, wykładamy na utartą masę, delikatnie lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 180 ºC przez 50-60 min. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu dekorujemy według upodobania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 17.02.2012 18:38
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat