Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Babka cytrynowa na kiślach

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
5 łyżek
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
kisiel cytrynowy
5 torebek
jajek
5
masło
25 dag
cukier
1 szklanka
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
sok z cytryny
skórka otarta z cytryny
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa na kiślach

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kisielami. Od żółtek oddzielamy białka. W misce ucieramy cukry z tłuszczem na puszystą masę dodając żółtka pojedynczo, cały czas ucieramy. Do masy dodajemy porcjami wymieszaną mąkę, wlewamy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, wykładamy na utartą masę, delikatnie lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 180 ºC przez 50-60 min. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu dekorujemy według upodobania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 17.02.2012 18:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak