Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    25 dag
  • cukru

    25 dag
  • margaryny (może być Kasia)

    25 dag
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    1
  • szklanki cukru pudru

    7/8
  • szklanki cukru pudru

    1/2
  • jajko

    4 duże
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka cytrynowa

Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na lukier: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Betka 17.11.2012 08:57
do porannej kawy mmmm;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat