Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 0,5-1 szklanka
margaryna 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Margarynę utarłam z cukrem za pomocą miksera. Dodałam powoli 5 jaj oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szklanką soku z cytryny.

Wymieszałam łyżką i ponownie całość zmiksowałam.

Dodałam tez odrobinkę startej skórki z cytryny ..
Krok 1 - Babka cytrynowa foto
4
Ponieważ nie miałam folii ani papieru do pieczenia blaszkę wysmarowałam olejem i posypałam bułką tartą. Wylałam ciasto i delikatnie wyrównałam.

Piekłam 40 minut w 180 sc
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
5
Gotowe ciasto po ostygnięciu pokroiłam i podałam
Krok 3 - Babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak