Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1 sztuka
cukier puder 0.5 szklanki
mąka 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 sztuk
margaryna 125 gram

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowa

cytrynę gotujemy i następnie przeciskamy przez maszynkę do mięsa. do cytryny dodajemy cukier i ucieramy. dodajemy po jednym żółtku. aż masa będzie puszysta ucieramy.
w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.
do masy cytrynowej dodajemy mąkę i proszek i mieszamy delikatnie, dodajemy białko i mieszamy by nie stracić puszystości.
przekładamy do blachy wcześniej wysmarowanej margaryną i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 05.12.2012 11:16
super
Katarzyna47 25.09.2012 21:09
Fajna.
magdziorka6 25.09.2012 20:19
smakoita
Justyna28 25.09.2012 17:41
świetna
kaja1991 25.09.2012 17:34
w oryginalnym przepisie było jeszcze raz tyle składników i wychodziły 2 mega babki:)
kaja1991 25.09.2012 17:32
dziękuje ;) jest mocno cytrynowa
anja3107 25.09.2012 17:24
mniam
tomek18 25.09.2012 17:21
pycha
Barbara/zuza22_85 25.09.2012 17:06
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak