Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ajerkoniakowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ajerkoniak 250 ml
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
mąka pszenna 3/4-1 szkl.
margaryna 250 g
cukier waniliowy 1 op.
skrobia ziemniaczana 3/4-1 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Porada

Uwaga! Ilość mąki zależna jestt od gęstości ajerkoniaku - jeśli jest rzadszy, trzeba jej nieco więcej.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ajerkoniakowa

Kroki postępowania

1
Stopić margarynę i pozostawić do przestygnięcia.
Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Babka ajerkoniakowa  foto
2
Dolać płynny tłuszcz oraz likier jajeczny. Ponownie krótko zmiksować do wyrównania konsystencji.
Krok 2 - Babka ajerkoniakowa  foto
3
Mąkę pszenną połaczyć ze skrobią ziemniaczaną, dosypać proszek do pieczenia.

Krok 3 - Babka ajerkoniakowa  foto
4
Wsypać do mokrej mieszanki i razem zmiksować, aby nie pozostały żadne grudki mąki.
Krok 4 - Babka ajerkoniakowa  foto
5
Do przygotowanej formy babkowej z kominkiem wlać ciasto i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Krok 5 - Babka ajerkoniakowa  foto
6
Piec 45-60 minut w temp. 160*C z termoobiegiem. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Ostuzdzić na kratce - przed podaniem posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem albo oblać stopioną czekoladą.
Krok 6 - Babka ajerkoniakowa  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 13.04.2017 11:47
doba do kawy
Mniam 13.04.2017 10:40
Pyszna babka!
Habibi 13.04.2017 10:14
Edytowałam wczoraj przepis i u mnie są wszystkie proporcje widoczne! Może spróbuj odświeżyć stronę, jeśli nie widzisz ...
w mojej kuchni 13.04.2017 09:55
napisz w odpowiedzi ile...
Bożena Matuszczyk 13.04.2017 08:02
Super babka ,z ajerkoniakiem jeszcze nie robiłam ale też nie jadłam;)
Renata9 12.04.2017 21:49
Fajna babka
Habibi 12.04.2017 18:15
Już edytuję przepis... nie mam pojęcia, co się stałe, że uciekły mi proporcje ;)
Bernadeta1 12.04.2017 18:01
na pewno smaczna
Konczi 12.04.2017 17:31
Bardzo smaczna babka :)
MonikaW 12.04.2017 15:47
uwielbiam babki
w mojej kuchni 12.04.2017 14:09
Ile mąki, cukru, czy proszek potrzebny?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak