Babka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    6 sztuk
  • margaryna

    25 dag
  • mielone migdały

    10 dag
  • rum

    3 łyżki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jMargarynę ucieramy razem z cukrem, tak aby była puszysta. Dodajemy po jednym żółtku, mąki, rum i migdały (zmielone). Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą. Formą wysmarować tłuszczem i wlać niewielka ilość masy - piec ok. 5 minut w temp 200 stopni. Po tym czasie wyjąć formę i wlać kolejna porcje masy i czekać w piekarniku kolejne 5 minut. Czynność powtarzać. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAŁY 24.03.2011 10:21
lubie babki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat