Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 2,5 dag
cukier 8 dag
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
masło 10 dag
sól 1/2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
skórka z cytryny 1/2 sztuki
kandyzowana skurka z cytryny 5 dag
kandyzowana skórka pomarańczy 2,5 dag
rodzynki 7 dag

Przepis i sposób przygotowania na: babka

mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie i wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz letnie mleko. Zamieszać z niewielką ilością mąki i pozostawić pod przykrycie na 15 minut.
Następnie dodaj roztopione masło, gałkę muszkatołową, sól, skórkę z cytryny oraz żółtka. Całość wyrobić tak by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Dodać kandyzowaną skórkę cytryny i pomarańczy, rodzynki i ponownie zagnieść. Uformowaną z ciasta kulkę włożyć do wysokiej formy babkowej i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wierzch ciasta przekroić na krzyż. wstawić do piekarnika na 40-45 minut. piec w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.09.2013 15:38
bardzo lubię drożdżowe baby :)
Róża1 26.08.2013 11:32
drożdżowa babka , jeszcze nie robiłam ale na pewno pyszna:-) , świetne dodatki:-)
Dorian 26.07.2013 07:54
smaczna babeczka
Milena87 23.07.2013 22:28
Chciałabym ją zobaczyć na zdjęciu:), ale spróbowałabym też z miłą chęcią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak