Babeczkowy fondant kawowo orzechowo czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 g.
  • masło

    150 g.
  • jaja

    2 szt.
  • śmietana 30%

    5 łyżek
  • masło orzechowe

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    1/2 szkl.
  • sól

    1 szczypta
  • mąka tortowa

    1/2 szkl.
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczkowy fondant kawowo orzechowo czekoladowy foto
Do garnka wlać ok. 1 szkl. wody. Na to położyć metalową miseczkę. Umieścić w niej połamaną gorzką czekoladę masło orzechowe i masło. Włączyć mały gaz i mieszać czekoladę aż się rozpuści. Gdy czekolada rozpuści się dodać śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Babeczkowy fondant kawowo orzechowo czekoladowy foto
Żółtka rozbełtać z cukrem i szczyptą soli.
Krok 3 - Babeczkowy fondant kawowo orzechowo czekoladowy foto
Czekoladę wlać do żółtek. Następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Babeczkowy fondant kawowo orzechowo czekoladowy foto
Masę przelać do foremek do 3/4 formy. Piec w piekarniku ok. 15 min w 160 stopniach.
Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie a następnie nasączyć nią wyciągnięte z foremek babeczki.
paulette17
Uwaga! Formy ceramiczne są bardzo gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 07.02.2016 11:01
smaczne babeczki
berys18 21.04.2015 08:17
zapowiada się pysznie
Ada-Gaba 16.04.2015 20:57
fajny deserek
wwwiolka 16.04.2015 15:17
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 16.04.2015 14:02
bardzo fajny deser
wyattearp 16.04.2015 12:43
wygląda ......... :) smakowicie
kloruś 16.04.2015 12:42
zakochałam się! wygląda zjawiskowo!
Zdzisław 16.04.2015 11:56
takie słodkości bardzo lubię
Futka 16.04.2015 11:17
Cudowny, smakowity - iście wyśmienity deser :D
olkaaa 16.04.2015 11:12
brzmi ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat