Babeczki ze śmietaną i dżemem

Babeczki ze śmietaną i dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • cukier

    5 dag
  • masło roślinne

    10 dag
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • dżem

    10 dag
  • śmietana kremówka

    1,5 szklanki
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babeczki ze śmietaną i dżemem

Żółtka i białko utrzeć na puszystą masę dodając cukier. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać ją wraz z masłem oraz utartymi żółtkami, wyrobić ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika. Ciastem wykładać foremki do pieczenia babek i wkładać je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki piec na złoty kolor przez około 25 minut. Wystudzić je i nakładać w nie ubitą śmietanę i dżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

IKrakowianka 03.02.2013 21:32
pychota!
rakow2
rakow2 20.05.2011 17:02
słodkie
aeksandra 08.11.2010 12:45
super
Krzysztof42 13.10.2010 16:12
lubię babeczki
Iwusia 01.06.2010 20:17
Pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat