Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z powidłami śliwkowymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 12% 3 łyżki
sól do smaku
cukier 1 łyżka
śliwki suszone
powidła śliwkowe
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z powidłami śliwkowymi

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Zimne masło kroimy w plasterki dodajemy do mąki. Dodajemy odrobinę soli i trochę cukru. Następnie dodajemy żółtka i siekamy dużym nożem. Dodajemy śmietanę dalej szybko siekamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
Rozwałkowujemy ciasto wycinamy kółka , kółkiem wykładamy foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienie. Ciepłe babeczki wyciągamy z formy i zostawiamy do wystygnięcia. Na dno zimnej babeczki kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych. Na powidła kładziemy suszoną śliwkę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na babeczki . Ozdabiamy kawałkiem śliwki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 06.02.2014 11:14
pyszne babeczki
Renataj 06.02.2014 09:57
Uwielbiam babeczki ale z suszona śliwką jeszcze nie robiłam.
kornelcia 06.02.2014 09:54
pyszności takie babeczki
Milka100 06.02.2014 09:54
aż ślinka cieknie, poproszę jedną do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak