Babeczki z masą sokową

Babeczki z masą sokową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • margaryna

    10 dag
  • cukier puder

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    1

Masa

  • napój

    sok o smaku granatu 2,5 szklanki
  • budyń waniliowy

    2

Dodatkowo

  • bita śmietana w proszku

  • mleko

    150 ml
  • granat

    kilka ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Najpierw musimy zrobić ciasto na babeczki. Margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki metalowe. Nakłuwamy ciasto widelcem.
4. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 15 minut.
5. Studzimy.
6. Przygotowujemy masę. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.
7. Do babeczek nakładamy masę i dokładnie studzimy.
8. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
9. Na babeczki nakładamy bitą śmietaną i dekorujemy ziarenkami granatu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat