Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka tortowa
1 szklanka -
margaryna
10 dag -
cukier puder
3 łyżki -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki -
jajko
1
Masa
-
napój
sok o smaku granatu 2,5 szklanki -
budyń waniliowy
2
Dodatkowo
-
bita śmietana w proszku
-
mleko
150 ml -
granat
kilka ziarenek
Sposób przygotowania
2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki metalowe. Nakłuwamy ciasto widelcem.
4. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 15 minut.
5. Studzimy.
6. Przygotowujemy masę. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.
7. Do babeczek nakładamy masę i dokładnie studzimy.
8. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
9. Na babeczki nakładamy bitą śmietaną i dekorujemy ziarenkami granatu. Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się