Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Krem truflowy idealnie pasuje do powidła śliwkowego. Polecam na podwieczorek do kawy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • margaryna

    20 dag
  • żółtka

    4 sztuki

Na krem:

  • śmietana kremowa 30%

    200 mililitrów
  • cukierki

    175 gramów
  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • serek mascarpone

    125 gramów

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

    2 słoiki
  • cukierki

    17 sztuk
  • orzechy włoskie

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek.

2. Krem: Czekoladę i cukierki kroimy w kosteczki. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy czekoladę i cukierki, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę można przecedzić przez sitko, aby była gładka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną wkładamy do lodówki na całą noc.Następnego dnia masę truflową miksujemy z serkiem mascarpone. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

3. Babeczki: Nakładamy po porcji powidła. Wyciskamy rozetkę z kremu i dekorujemy połówką trufli i orzechem. Gotowe!

Cukierki to trufle.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat