Babeczki z kremem budyniowym z nutką cytrusową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 g
  • masło

    75 g
  • cukier puder

    50 g
  • żółtko jajek

    2
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • żółtko jajek

    2
  • mąka pszenna

    0,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 łyżki
  • cukier

    0.25 szklanki
  • mleko

    0,75 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

  • masło

    75 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Na stolnicy siekamy nożem wszystkie składniki na ciasto, następnie szybko zagniatamy, zawijamy w folię, wkładamy na 30 minut do lodówki. Gotowe wałkujemy, wykrawamy krążki i wylepiamy wcześniej posmarowane tłuszczem foremki. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 150 stopni.

Krem: żółtka mieszamy z mąkami i cukrem, sokiem z limonki i 0,25 szklanki mleka, pozostałe 0,5 szklanki mleka podgrzewamy z cukrem z wanilią, następnie dodajemy masę z mąki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania konsystencji budyniu, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy budyń, nakładamy na wystudzone babeczki. Dekorujemy plastrami pomarańczy i wkładamy do lodówki na 30 minut.



Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 01.08.2013 23:30
pyszniutkie babeczki
Milena87 01.08.2013 22:15
wyglądają przepięknie
Małgorzata9 01.08.2013 22:01
smaczne te babeczki
Olga_SK 01.08.2013 21:00
Cudowności :)
Katarina 01.08.2013 20:00
Ciekawy pomysł z tymi pomarańczami, szybki sposób na pyszny deser
Marta1986 01.08.2013 19:37
bardzo smaczne
Sylwia26 01.08.2013 19:22
ale apetycznie wyglądają te babeczki :)
Czarnula87 01.08.2013 19:06
zawsze chętnie zjem takie babeczki :)
caralajna 01.08.2013 18:37
bardzo lubię kruche babeczki, a jak są z akcentem cytrynowym to już w ogóle nie odmówię :)
Konczi 01.08.2013 18:04
Bardzo fajne babeczki :) robie podobne jednak nie natłuszczam foremek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat