Babeczki z kaszy manny

Babeczki z kaszy manny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 i 1/2 szklanki
  • skórka cytrynowa

    1/3 łyżeczki drobno krojonej kupnej
  • miód

    do smaku około 1-2 łyżeczki
  • kasza manna

    błyskawiczna 6 łyżek
  • wiórki kokosowe

    około 1 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy w garnuszku wraz ze skórką cytrynową. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Próbujemy czy słodkość będzie odpowiednia dla dziecka i dla nas.
Do gotującego się mleka wsypujemy łyżka po łyżce kaszę, cały czas mieszając. Zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy do mocnego zgęstnienia kaszy manny.
Kaszę przekładamy łyżką do lekko natłuszczonych foremek na babeczki (najlepiej jedynie do 3/4 wysokości, aby łatwo później wyciągnąć babeczki).
Odstawiamy do przestudzenia. Chłodne wkładamy do lodówki na około 2 godziny lub na 4-5 minut do zamrażalnika (jeśli zależy nam na szybkim podaniu), po tym czasie wyciągamy je z foremek (przekręcamy do góry nogami). W przypadku, gdy wolimy podawać babeczki lekko ciepłe, można przestudzić je chwilę, a następnie spróbować delikatnie wyciągną z foremki.
Wierzch każdej babeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z owocami i ulubioną owocową herbatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat