Babeczki z czarnego spaghetti

Babeczki z czarnego spaghetti

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti czarne

    1 garść
  • jajka

    2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • krewetki królewskie

    4 szt
  • sos słodko-kwaśny

    100 ml
  • ser gouda

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, tak by był lekko twardy. Bardzo dokładnie odcedzić, wrzucić do miski, skropić łyżką oliwy, wymieszać.Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem, lekko roztrzepać widelcem, dodać 2 łyżki sosu łowicz. Dodać połowę sera startego na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dobrze wymieszać. Nasmarować oliwą małe foremki lub.fomrę do pieczenia mufinek. Widelcem nawijać makaron i włożyć do natłuszczonych foremek. W środek włożyć po krewetce. Wierzch posypać resztą startego sera (jesli masa jajeczna została to tez polac). Napełnione foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 20 minut. Wyjąć babeczki z foremek na talerz, polać dookoła sosem słodko-kwaśnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

07.08.2011 18:28
pyszne

pawel6

05.04.2011 09:16
rewelacja!

patusia

05.04.2011 02:00
Świetny przepis. Aż ślinka cieknie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat