Babeczki z budyniem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,88 kg
  • margaryna

    0,45 kg
  • smalec

    0,05 kg
  • jaja

    7
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • śmietana gęsta

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • masło

    0,03 kg
  • cukier wanilinowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
0,85kg mąki, margarynę i smalec posiekać nożem. Dodać 3 całe jaja, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia, a następnie zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto pozostawić przykryte ściereczką.

KREM:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Z 0,03kg mąki i masła zrobić bladą zasmażkę i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając. 4 żółtka roztrzepać i również wlać do mleka pozostawiając na ogniu i mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy budyń pozostawić do ostygnięcia.

Urywając po kawałku cista wylepiać foremki. Resztę ciasta rozwałkować i wykroić w nim szklanką kółka (jak do pierogów) o średnicy zbliżonej do średnicy babeczek. Gdy budyń ostygnie nakładać po łyżeczce do każdej foremki, a następnie z wyciętych kółek zalepić górę tworząc babeczkę. Babeczki ustawić na blasze i piec w rozgrzanym do ok. 200°C piekarniku przez 20 min na złocisty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kamyk 04.08.2012 22:00
coś słodkiego
Ewelina47 31.07.2012 20:42
uwielbiam takie babeczki, jeszcze jak ktoś zrobi ...
owca441 31.07.2012 19:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat