Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z białym serkiem
Do miski przełożyć rodzynki. Zalać je wodą wymieszaną z amaretto, odłożyć na 10-15 minut aby nasiąkły. Następnie odcedzić i zostawić na sicie. Do większej miski przełożyć ser, dodać żółtko oraz oba cukry waniliowe i dokładnie utrzeć widelcem lub kulką.
Dodać rodzynki i wymieszać. Odstawić na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, cukier oraz sól. Wymieszać. Wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Do drugiej miski wlać śmietankę, jogurt, olej i wbić jajka.
Dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dodać suche i szybko wymieszać do połączenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Do foremek kłaść po 1 łyżce ciasta i 1 łyżce sera na przemian-ciasto powinno stanowić ostatnią warstwę ( w wyższych foremkach zmieszczą się 2 "zmiany" sera).
Wstawić do piekarnika, po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut ( w sumie 30 lub do tzw. suchego patyczka). Po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić na 5 minut ciasta. Wyjąć, przestudzić. Następnie wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!