Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z białym serkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser
ser biały 275 gram
rodzynki 3 łyżki
amaretto 3 łyżki
wrzątek 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier wanilinowy 2 opakownia
Ciasto:
mąka 2 i 1/4 szklanki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
jogurt naturalny 200 gram
smietana kremowa 100 gram
olej 100 ml
jaja 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z białym serkiem

Ser:

Do miski przełożyć rodzynki. Zalać je wodą wymieszaną z amaretto, odłożyć na 10-15 minut aby nasiąkły. Następnie odcedzić i zostawić na sicie. Do większej miski przełożyć ser, dodać żółtko oraz oba cukry waniliowe i dokładnie utrzeć widelcem lub kulką.

Dodać rodzynki i wymieszać. Odstawić na czas przygotowywania ciasta.

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, cukier oraz sól. Wymieszać. Wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Do drugiej miski wlać śmietankę, jogurt, olej i wbić jajka.

Dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dodać suche i szybko wymieszać do połączenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Do foremek kłaść po 1 łyżce ciasta i 1 łyżce sera na przemian-ciasto powinno stanowić ostatnią warstwę ( w wyższych foremkach zmieszczą się 2 "zmiany" sera).

Wstawić do piekarnika, po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut ( w sumie 30 lub do tzw. suchego patyczka). Po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić na 5 minut ciasta. Wyjąć, przestudzić. Następnie wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak