Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki walentynkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżka
kefir 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
olej 1/4 szklanki
woda 1/2 szklanki
dżem truskawkowy

KREM

budyń wiśniowy 2 opakowanie
mleko 2 szklanki
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki walentynkowe

Kroki postępowania

1
CIASTO: w misce wymieszać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Babeczki walentynkowe foto
2
Dodać wodę i kefir. Pod koniec dodać olej i wymieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Powstałe ciasto przekładamy do papilotek na muffinki. Należy kłaść po łyżce ciasta do każdej papilotki.
Krok 2 - Babeczki walentynkowe foto
3
Następnie na ciasto dajemy łyżeczkę dżemu truskawkowego i przykrywamy dżem mniejszą łyżką ciasta. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 3 - Babeczki walentynkowe foto
4
Po tym czasie wyjąć i przyozdobić kremem i dekoracjami. KREM: 1,5 szklanki mleka zagotować, w mniejszej części rozrobić budyń i wlać do gotującego się mleka, dodać galaretkę w proszku i wymieszać.
Krok 4 - Babeczki walentynkowe foto
5
Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie utrzeć margarynę i wymieszać z budyniem.
Krok 5 - Babeczki walentynkowe foto
6
Udekorować muffinki. Przyozdobić posypką cukierkową i sercami z czekolady.
Krok 6 - Babeczki walentynkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak