Babeczki pod śnieżną chmurką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • aromat waniliowy

    1/2 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kako

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • masło roztopione

    100 g
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • śmietan fix

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.

Przygotować krem:
Śmietana musi być dobrze schłodzona w lodówce. Ubijać mikserem z trzepaczkami do piany na średnim biegu. Dodać cukier i ewentualnie usztywniacz, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać.
Udekorować babeczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 25.11.2011 09:37
super
iziona 25.11.2011 08:25
Lubie takie słodkości i z chęcią bym taką dzisiaj zjadła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat