Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki jogurtowe z czekoladą
Babeczki jogurtowe z czekoladą to pyszna kombinacja smaków. Lekko kwaskowaty jogurt z bogatym, intensywnym smakiem czekolady - czy można wyobrazić sobie lepszy deser?
Babeczki jogurtowe są odpowiednie dla każdego, a te z tego przepisu pokochają również dzieciaki.
Jogurt nadaje ciastu wilgoci i puszystości, a czekolada podkręca ich smak, dodając przysłowiową kropkę nad "I".
Do przygotowania tych babeczek możesz wykorzystać mleczną lub gorzką czekoladę - wcześniej ją drobno posiekaj. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie gotowych posypek czekoladowych (kropelek). Ilość dostosujcie do swoich preferencji smakowych.
1.W jednej misce połączyć składniki suche, a w drugiej mokre.
Margaryna musi być wystudzona, a jaja i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową.
2.Wszystko razem połączyć. Dodać kawałki mlecznej czekolady (np. groszki czekoladowe lub pokrojoną czekoladę na kawałki). Ilość wg uznani - ja dałam garść.
3. Muffiny wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piec ok. 20-25 minut (z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.
Z podanej porcji wyszło mi 15 standardowej wielkości muffinek.