Babeczki dyniowo czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru trzcinowego

    100 g
  • mąki pszennej typ 500

    300 g
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • czekoladowej posypki

    2 łyżki
  • do ciast ( czubate )

  • dyni

    100 g
  • mleka 3,2%

    125 ml
  • olej rzepakowy

    125 ml
  • jajka

    2 rozmiar M
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczki dyniowo czekoladowe foto
Na początek przygotować formę do muffinek, papilotki lub foremki silikonowe i dwie miski. Do jednej z misek wsypać suche składniki czyli proszek do pieczenia, mąkę i cukier potem dodać posypkę do ciast i zetrzeć do tej miski na tarce o drobnych oczkach obraną dynię.
Krok 2 - Babeczki dyniowo czekoladowe foto
Wszystko delikatnie przemieszać do lekkiego połączenia się składników najlepiej widelcem. Do drugiej miski wlać mleko, olej i wbić jajka i też wymieszać tak samo widelcem. Do miski z płynnymi składnikami przesypać sypkie i wymieszać szybko widelcem ( ciasto na babeczki najlepiej miesza się właśnie widelcem ).
Krok 3 - Babeczki dyniowo czekoladowe foto
Gotowe ciasto nakładać do foremek silikonowych ( lub papilotek ) umieszczonych we wgłębienia formy do muffinek ( na 12 sztuk ).
Krok 4 - Babeczki dyniowo czekoladowe foto
Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 5 - Babeczki dyniowo czekoladowe foto
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem ( ale nie jest to konieczne ).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza666 11.01.2014 13:51
Można sobie pomarzyć o takich...ach dieta ;)
Kuchenka 11.01.2014 11:15
świetne i kuszące
Monika-twin 11.01.2014 08:38
fajnie wygląda
malaczarna23 10.01.2014 22:43
uwielbiam takie muffiny
Magda24 10.01.2014 22:39
smaczne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat