Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
2 łyżki -
gorzka czekolada
80 g -
jaja
2 -
cukier trzcinowy
6 łyżek -
cukier wanilinowy
1 op -
wiórki kokosowe
-
cukier puder
Sposób przygotowania
Z białek ubijamy sztywną pianę. Następnie dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego i nadal ubijamy na gładką masę.
Miska nr 2
Ucieramy dwa żółtka z 3 łyżkami cukru trzcinowego na białą masę.
W kąpieli wodnej roztapiamy masło i czekoladę.
Do miski 2 dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, + cukier waniliowy + np. 2 łyżki wiórek kokosowych. Mieszasz. Następnie powoli dodajemy masę białkową.
Trzeba to dość sprawnie robić aby czekolada nie zastygła na nowo.
Napełniamy 3/4 papilotek masą czekoladową i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.
Lekko studzimy, możemy oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)