Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki cytrynowo-jogurtowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 200 g
cytryna 2 szt
cukier 200 g
jajko 3 szt
mąka pszenna 370 g
jogurt naturalny 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki cytrynowo-jogurtowe

Kroki postępowania

1
Masło pokroić w kostkę i z cukrem ubić mikserem na lekką puszystą masę.
Krok 1 - Babeczki cytrynowo-jogurtowe foto
2
Do masy dodawać pojedynczo jajka i miksować.
Krok 2 - Babeczki cytrynowo-jogurtowe foto
3
Mąkę przesiać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy z jajek. Do tego dodać skórkę otartą z dwóch cytryn i 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i jogurt naturalny.
Krok 3 - Babeczki cytrynowo-jogurtowe foto
4
Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Krok 4 - Babeczki cytrynowo-jogurtowe foto
5
Tak przygotowane ciasto rozłożyć do foremek, do połowy wysokości. Piec prze 25-30 min w 180°C.
Krok 5 - Babeczki cytrynowo-jogurtowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.05.2015 15:34
pyszne babeczki
Babeczka35 12.04.2015 07:20
Pyszności;)
Cynamonka 11.04.2015 21:47
Polałabym je jeszcze lukrem cytrynowym i obsypała migdałami :D
agnieszka214 11.04.2015 21:47
dzieciaki je uwielbiaja
Wafelek2601 11.04.2015 20:08
Wyglądają przepysznie
Magula 11.04.2015 20:06
zjadłabym taką słodkość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak