babeczki budyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    250 ml
  • mąka pszenna na ciasto

    1/2 kg
  • masło 250 g

    1 kostka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mleko 3,2%

    1/2 l
  • mąka pszenna na krem

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna w kostce

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

0,5 kg mąki posiekaj z masłem i cukrem. Zagnieć, dodając śmietanę. Chłódź godzinę.
Natłuść zewnętrzne strony foremek do babeczek. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka o średnicy większej od foremek, wylep natłuszczoną stronę. Ułóż na blasze, ciastem do góry. Piecz ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
Krem: Połowę mleka zagotuj z cukrami. Resztę mleka i mąki połącz. Wlej do wrzącego mleka, ugotuj budyń. Ostudź. Margarynę utrzyj z budyniem. Kremem napełnij babeczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 06.05.2011 09:39
Smakowite :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat