Babeczka z kremem budyniowym i rodzynkami.

Babeczka z kremem budyniowym i rodzynkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • mleko

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • rodzynki

  • polewa czekoladowa

  • olejek rumowy

  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę, margarynę, żółtko, cukier posiekać i delikatnie połączyć. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, włożyć do pergaminu w foremkach w kształcie babeczek. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 minut.

Krem:
Ugotować budyń: zagotować 1,5 szklanki mleka, w reszcie roztrzepać żółtko, mąkę, 2 szklanki cukru. Po zagotowaniu mleka dodać te składniki i cały czas mieszać na wolnym ogniu do zgęstnienia. Ostudzić.
Masło ubić z 2 łyżkami cukru i dodawać po łyżce budyniu oraz rodzynki i olejek rumowy.

Krem budyniowy wkładać do ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 12.11.2013 18:29
świetny smak
zdeba 20.01.2013 21:23
bardzo słodko wygląda :)
eliza135 17.07.2012 17:23
Pyszności, z chęcią spróbuję
Ada-Gaba 21.01.2012 20:17
pyszne
Jodaj 15.01.2012 13:09
super wygląda , a smak pewnie jeszcze lepszy :) muszę posmakować :)
edi 04.01.2012 11:19
fajna:) i pewnie bardzo smaczna:)
Jaheira11 25.11.2011 22:24
wygląda bardzo apetycznie- fajna babunia :)
banditka 18.10.2011 08:41
sliczna
kriso 10.06.2011 16:18
fajny deserek
daria899 23.03.2011 16:12
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat